فلنج ها اجزای مهمی برای اتصال قطعاتی مانند لوله ها، اتصالات و شیرها ارائه می دهند. علاوه بر این، آنها همچنین می توانند در هنگام استفاده از هم جدا شوند، که آنها را برای استفاده با سیستم هایی که نیاز به تعمیر و نگهداری دارند ایده آل می کند. در ادامه خواهیم گفت که فلنج به چه معنا است؟ چند نوع فلنج داریم؟ در بررسی فلنج به چه نکاتی باید توجه کرد؟ اگر به آشنایی با فلنج علاقه مند هستید در ادامه این مطلب از سه ستاره سمنان با ما همراه باشید.
فلنج چیست
فلنج ها، به معنای اجزای قرینه دیسک مانندی هستند که برای اتصال یا آب بندی لوله ها، ظروف یا قطعات مکانیکی شفت ثابت استفاده می شوند. این قطعات دیسکی شکل اغلب در لوله کشی مورد استفاده قرار می گیرند. و معمولاً به صورت جفت استفاده می شوند. همچنین انواع مختلفی از بست ها وجود دارد و برای محکم کردن فلنج ها در صورت نیاز از اتصالات رزوه ای استفاده می شود.
علاوه بر این، فلنج دارای سوراخ های پیچ است. دو فلنج معمولاً با یک واشر در انتهای لوله ها وصل می شوند و اتصال بین آنها با پیچ و مهره انجام می شود.
ویژگی های فلنج ها
در ادامه به مهم ترین خصوصیات فلنج خواهیم پرداخت:
- فلنج ها دارای سوراخ های دقیقی هستند تا به راحتی مونتاژ شوند.
- برای تسهیل جوشکاری خوب، فلنج ها به صورت مورب ماشینکاری می شوند.
- برای حفظ جریان نامحدود هنگام استفاده در سیستم لوله کشی، فلنج ها صاف و دارای سوراخ دقیق هستند.
انواع فلنج ها
در ادامه به مهم ترین انواع فلنج خواهیم پرداخت:
فلنج های سوکت جوش
فلنج های جوش سوکت برای لوله های با قطر کمتر در شرایط دمای پایین و فشار کم ایده آل هستند. همچنین این فلنج ها نصب آسان تری نسبت به سایر فلنج های جوشی دارند.
فلنج های مفصلی
اتصالات لبه فلنج های مفصلی دو تکه دارند و اتصال فلنجی در آن ها با جوش دادن انتهای شفت به لوله انجام می شود. به دلیل نوع طراحی آن ها، برای استفاده در سیستم هایی با ابعاد محدود یا نیاز به جداسازی و نگهداری مکرر دارای محبوبیت هستند.
فلنج های کور
فلنج های کور یا فلنج بلایند (Blind Flange)، دیسکهای خالی ساده ای هستند که به آسانی پیچ میشوند، در جداسازی یا انتهای سیستم های لولهکشی کاربرد دارند. این فلنج ها می توانند یک مهر و موم عالی ایجاد کنند که در صورت لزوم به راحتی برداشته می شود.
فلنج گردن جوش
فلنج های گردن جوش برای نصب باید مانند اتصالات لبه فلنج جوش شفت شوند. با این حال، قابل اطمینان بودن آن ها، این فلنج ها را به گزینه ای محبوب برای استفاده در سیستم هایی با چندین بار خمیدگی تبدیل می کند. همچنین برای سیستم های با دمای بالا و فشار ایده آل هستند.
فلنج های لغزنده
فلنج های لغزنده یا اسپیلون به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند و در اندازه های مختلف برای پشتیبانی از سیستم هایی با نرخ جریان افزایش یافته و گسترده کارای دارند. تنها کاری که باید انجام دهید این است که قطر خارجی لوله را با فلنج مطابقت دهید. این نوع فلنج باید از هر دو طرف به خوبی به لوله بسته شود، که نصب را کمی فنی تر می کند.
فلنج های رزوه ای
این طرح که Threaded Flange نیز نامیده می شود، دارای رزوه ای در داخل سوراخ فلنج است که با رزوه نر دیگر روی لوله یا اتصالات مطابقت دارد. برای استفاده از فلنج های رزوه ای، تطبیق رزوه با لوله هایی که می خواهید فلنج را به آنها وصل کنید بهترین کار است.
فلنج های جوشی گردن بلند
فلنج های گردن بلند جوشی به عنوان فلنج های یکپارچه نیز شناخته می شوند. عبارت گردن بلند نشان می دهد که گردن این فلنج جوشی طول زیادی دارد. فلنج گردن جوش معمولا دارای یک گردن مخروطی و یک انتهای مخروطی است که با لوله مکمل کنار هم قرار می گیرند.
فلنج های اوریفیس
هنگامی که از صفحات روزنه ای یا نازل های جریان استفاده شود، به جای فلنج های معمولی، از فلنج های اوریفیس استفاده می شود. این اتفاق عمدتاً با هدف سنجش سرعت حرکت گازها یا مایعات از طریق خط لوله انجام می شود.
جدول استاندارد فلنج ها
طراحی های مربوط به فلنج با استانداردهای بین المللی ASME B16.5 و B16.47 کنترل می شود که مقایسه فلنج ها را تسهیل می کنند. این استاندارد ها توسط انجمن مهندسین مکانیک آمریکا (ASME) تهیه شده است.
همه فلنج ها باید دارای نشانگرهایی برای کمک به تعویض یا تأیید قطعات موجود باشند. به طور معمول، این نشانگرها در محیط بیرونی فلنج قرار دارند. این شاخص ها همچنین به یک سلسله مراتب سفت و سخت پایبند هستند. موارد زیر باید در یک فلنج استاندارد مشخص باشد:
- لوگو یا کد سازنده
- کد ASTM مواد
- کیفیت مواد
- رتبه بندی کلاس فشار/دما
- اندازه
- ضخامت (خط زمانی)
- شاخص گرما
- منفذ
جدول مشخصات فلنج
برخی از ویژگی های مهم فلنج عبارتند از:
- نوع فلنج: فلنج ها در انواع مختلفی تولید می شوند که در بخش های قبلی مورد بررسی قرار گرفت.
- جنس فلنج: فلنج ها معمولا از فولاد کربنی، استنلس استیل یا آلیاژهای دیگر ساخته می شوند که بستگی به محیط کاری و شرایط دمایی متفاوت است.
- ابعاد فلنج: ابعاد فلنج ها بر اساس استاندارد های مختلفی مانند ANSI یا DIN تعیین می شوند که بستگی به نوع و کلاس فلنج مورد استفاده دارد.
- فشار کاری: فلنج ها باید قادر به تحمل فشار های بالای کاری باشند که بستگی به نوع و سایز فلنج های مختلف متغیر است.
- روش اتصال: فلنجهای جوشی با جوشکاری به لولهها متصل میشوند در حالی که فلنجهای لبه برای اتصال به لولهها با پیچ متصل میشوند.
- نوع پایه: فلنج ها می توانند دارای پایه های مختلفی مانند پایه صاف، پایه کهنه یا پایه شاخه باشند که بسته به نوع و کاربری آنها تغییر می کند.
- طراحی و ساخت: فلنج ها باید به طور صحیح طراحی شده و با استانداردهای معتبر تولید شوند تا بتوانند عملکرد بهینه ای داشته باشند.
کاربرد فلنج
فلنج یک عنصر مهم در ساخت و ساز و صنایع مختلف است که برای اتصالات مرتبط با انتقال آب، گاز، بخار، روغن، هوا و سایر سیالات به کار گرفته می شود. این قطعات جزئی از سیستم های لوله کشی و اتصالات صنعتی می باشند و برای اتصال لوله ها به یکدیگر، ایجاد اتصالات مناسب و قوی و همچنین به عنوان راه حلی برای نگهداری، تعمیرات و تمیز کردن سیستم های لوله کشی استفاده می شوند. از جمله کاربرد های متداول فلنج می توان به اتصال لوله های بخاری، گازی، آبی و فاضلابی در ساختمان ها، نصب و اتصال تجهیزات صنعتی مختلف، ایجاد ریز شبکه ها و دیگر سیستم های انتقال سیالات اشاره کرد.
جمع بندی
فلنج یکی از مهم ترین بخش ها در سیستم های لوله کشی است. فلنج ها انواع مختلفی داشته و با توجه به نوع خود کاربرد های متفاوتی نیز دارند. علی رغم این موضوع استاندارد هایی وجود دارد که باید در همه فلنج ها رعایت شود. در این مقاله به بررسی همه این موارد پرداختیم. امیدواریم پس از مطالعه این مطلب کاملا با فلنج و انواع آن آشنا شده باشید.