مقالات

آموزش سیم کشی ساختمان

آموزش سیم کشی ساختمان - سه ستاره سمنان

سیم کشی ساختمان یکی از مهم ترین مراحل آماده سازی ساختمان به حساب می آید. بدون این مرحله ساختمان ها مکان مناسبی برای سکونت افراد نیستند. در این مقاله از وب سایت سه ستاره سمنان قصد داریم صفر تا صد سیم کشی ساختمان را به شما آموزش دهیم.

سیم کشی برق ساختمان

سیم کشی برق ساختمان به معنای نصب سیم ها و دیگر تجهیزات برقی مانند پریزها، کلیدها و تابلوهای برق در یک ساختمان است. انجام دادن اصولی و صحیح سیم کشی اهمیت زیادی دارد. چرا که عدم رعایت استانداردها و اصول سیم کشی ساختمان می تواند به سلامت افراد و دستگاه های برقی همچون یخچال، کولر و … آسیب بزند و حتی منجر به آتش سوزی شود. با توجه به این خطرات نیاز است طریقه برق کشی ساختمان کاملا استاندارد و صحیح باشد.
سیم کشی در ساختمان ها معمولا به دو صورت زیر انجام می شود :

  • سیم کشی روکار
  • سیم کشی توکار

در ادامه هر دو روش را توضیح خواهیم داد.

راهنمای برق کشی ساختمان به صورت روکار

برق کشی روکار در ساختمان ها زمانی انجام می شود که تمامی مراحل ساخت انجام شده است و ساختمان تقریبا آماده است. در این روش سیم کشی ساختمان، کلیه کابل ها و سیم های برق در دسترس هستند و بر روی سطح دیوار کاملا در معرض دید قرار دارند. اگر تصمیم دارید سیم ها و کابل های برق ساختمان روی سقف و دیوار نصب شوند، می توانید این شیوه سیم کشی را انتخاب کنید.
به دلیل این که در این روش برق کشی ساختمان نیاز به کنده کاری خاصی نیست، سیم کشی روکار به عنوان سیم کشی ساده ساختمان نیز شناخته می شود.
برای بهبود ظاهر ساختمان ها و همچنین محافظت از کابل ها، معمولا سیم ها درون داکت برق قرار میگیرند. از این شیوه برق کشی در ساختمان های قدیمی و محیط های صنعتی بیشتر استفاده می شود.

نحوه سیم کشی ساختمان به صورت روکار

نخستین مرحله از برق کشی ساختمان، ترسیم نقشه سیم کشی می باشد. نقشه سیم کشی تمامی تجهیزات مهم برقی را مشخص می کند و به کمک آن می توانید به سادگی از مسیر سیم کشی ساختمان مطلع شوید. در یک نقشه، تمامی کلیدها و پریزها بایستی مشخص شوند. همچنین نیاز است محل کمد دیواری ها، روشویی، توالت، دوش حمام، اجاق گاز و … در نقشه قرار داشته باشد تا بتوان مکان مناسب برای پریزها و کلیدهای برق در نظر گرفت. 

برای تهیه نقشه می توانید از نرم افزارهای کامپیوتری همچون اتوکد استفاده کنید. لازم به ذکر است نقشه سیم کشی یک ساختمان علاوه بر موارد فوق، شامل کابل های تلفن  و اینترنت و سیم کشی مورد نیاز برای روشنایی ساختمان نیز می شود.

پس از در دست داشتن نقشه سیم کشی، بایستی ابزارهای مورد نیاز را تهیه کنید. تهیه سیم و کابل باکیفیت بسیار اهمیت دارد. به جز سیم و کابل برق، ابزارآلات مورد نیاز عبارت اند از:

  • سیم چین
  • سیم لخت کن
  • انبردست
  • دم باریک
  • پیچ گوشتی
  • فازمتر
  • و…

بسته به نیاز ممکن است به تجهیزات دیگری نیز، احتیاج داشته باشید. به عنوان مثال اگر قصد دارید سیم ها و کابل های برق ساختمان را در داکت قرار دهید، خرید داکت نیز اهمیت می یابد.

مطالعه :  لوله برق چیست و چه کاربردی دارد

در انتها بایستی جای کلید و پریزها را با استفاده از نقشه بر روی دیوار مشخص کنید و برق کشی ساختمان خود را انجام دهید. آخرین مرحله نیز نصب کلید و پریزها، آیفون، جعبه فیوز و دیگر تجهیزات برقی ساختمان است.

نحوه سیم کشی برق ساختمان به روش توکار

بیشتر ساختمان های مسکونی و اداری امروزه به شیوه توکار سیم کشی می شوند. با استفاده از این طریقه سیم کشی ساختمان، تمامی سیم ها، کابل ها و اتصالات در درون دیوار مخفی می شوند. کابل ها درون لوله های برق (مانند لوله برق خرطومی و یا لوله برق یو پی وی سی) قرار می گیرند و در زیر گچ و سیمان دیوار نصب می شوند. سیم کشی توکار زیبایی، نظم و ایمنی بیشتری به نسبت سیم کشی روکار دارد.

برق کشی توکار خود به سه شیوه صورت می گیرد که عبارتند از :

سیم کشی توکار با جعبه تقسیم

در این شیوه، سیم ها و کابل ها در درون لوله های برق به صورت افقی عبور داده می شوند و برای انشعاب گرفتن از مسیر، از جعبه تقسیم استفاده می شود. به این صورت که در بالای هر کلید برق ( حدودا ۴۰ سانتی متر زیر سقف) یک جعبه تقسیم نصب می شود.  امروزه از این نحوه برق کشی ساختمان کمتر استفاده می شود.

سیم کشی ساختمان توکار با جعبه فیوز

در این روش سیم کشی از جعبه فیوز برای پخش جریان الکتریکی به صورت متوازن بهره گرفته می شود. در یک ساختمان هر قسمت بنا به تجهیزاتی که در آن قرار دارد، جریان الکتریکی متفاوتی نیاز است. استفاده از جعبه فیوز سبب می شود تا جریان الکتریکی متناسب با نیاز هر قسمت ساختمان پخش شود. مراحل برق کشی ساختمان در این شیوه بدین صورت است که ابتدا سیم ها وارد جعبه فیوز می شوند و سپس به از طریق لوله های برق در سایر نقاط ساختمان نصب می شوند.

سیم کشی توکار ساختمان با استفاده از کلید و پریز

طرز سیم کشی ساختمان با استفاده از کلید و پریز بدین صورت است که به جای جعبه تقسیم از قوطی کلید و پریز استفاده می شود. لازم است که فضایی مناسب با اندازه کلید و پریز در نظر بگیرید به گونه ای که بتوان سیم ها را به راحتی تعویض کرد. از این شیوه برق کشی توکار بیشتر از دو روش دیگر استفاده می شود چرا که می توان به راحتی با باز کردن پیچ های قوطی کلید و پریز بدون آسیب زدن به چیزی، به تمامی سیم ها و کابل های برق دسترسی داشت.

مراحل برق کشی توکار ساختمان ها

در ابتدا بایستی اشاره کرد که برای برق کشی توکار به ابزارآلات بیشتر و تخصصی تری نیاز است. علاوه بر تمامی ابزارآلاتی که در قسمت قبل ذکر شد، شما نیاز به استفاده از تراز لیزی یا شیلنگ تراز، دستگاه شیار کن، دریل، مته و لوله های برق خواهید داشت.

پس از تهیه این تجهیزات، مراحل سیم کشی ساختمان به شرح زیر می باشد :

  • تهیه نقشه سیم کشی
  • علامت گذاری کلید و پریزها با استفاده از نقشه و تراز
  • شیار کندن و شیار زدن
  • کندن بستر سیم
  • لوله گذاری
  • نصب قوطی و تابلو برق
  • سیم کشی و در انتها نصب تجهیزات برقی

جمع بندی

در این مقاله سعی شد سیم کشی ساختمان صفر تا صد به صورت خلاصه بیان شود. با این حال نکات مهم دیگری نیز وجود دارند که توسط استانداردها جهانی، برای ایمنی و بازدهی بیشتر ارائه می شوند. تمامی نکات برق کشی ساختمان در کتاب مباحث مقررات ملی ساختمان ذکر شده است و در صورت تمایل می توانید آن را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *